Ιδιαίτερα Μαθήματα: Ευχή ή Κατάρα;

Ιδιαίτερα Μαθήματα:
Ευχή ή Κατάρα; 



Ως γονείς θέλουμε πάντα να προσφέρουμε το καλύτερο στα παιδιά μας ιδιαίτερα όταν δυσκολεύονται. Πολλές φορές, όμως, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις πριν ακόμα συναντήσουμε προβλήματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η επιλογή του ιδιαίτερου μαθήματος πριν καν οι μαθητές δοκιμάσουν την τάξη. Δικαιολογημένα, το ιδιαίτερο μάθημα φαίνεται ελκυστικό καθώς από παλιά κουβαλά μία συγκεκριμένη αίγλη, η οποία δυστυχώς δεν αποτυπώνεται σε όλα τα σημερινά ιδιαίτερα. Στο μικρό αυτό άρθρο, θα αναλύσουμε για ποιους λόγους η διδασκαλία στην τάξη του οργανωμένου ΚΞΓ είναι πιο ωφέλιμη για τους μαθητές και θα εξετάσουμε σε ποιες περιπτώσεις το ιδιαίτερο μάθημα μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο.

Μία περίπτωση συχνού ενδιαφέροντος για ιδιαίτερο μάθημα είναι εκείνη των πρώτων τάξεων (Junior A&Β). Κάθε γονέας έχει δίκιο να υποθέσει ότι αντί να ‘’τρέχει’’ όλη η οικογένεια να πηγαινοφέρνει ένα ήδη κουρασμένο μικρό από το σχολείο στο σπίτι και μετά στα αγγλικά, είναι προτιμότερο να έρχεται η καθηγήτρια στο σπίτι. Εδώ κρύβεται μία πολύ μεγάλη παρανόηση. Τα μάθημα των πρώτων τάξεων των Αγγλικών είναι ένα ζωντανό, πολύβουο μελίσσι, όπου οι μαθητές απασχολούνται με πολλές δραστηριότητες, κάποιες από τις οποίες είναι παιχνίδια και διεξάγονται σε ομαδούλες ή ζευγαράκια. Αυτό δίνει μεγαλύτερη ευκαιρία στους μικρούς μας μαθητές να εφαρμόσουν όσα μαθαίνουν στην πράξη και να δεθούν με τους συμμαθητές τους. Μέσα στο κλίμα διαρκούς διάδρασης, οι μαθητές μαθαίνουν όχι μόνο μέσα από τους εκπαιδευτικούς, αλλά και μέσα από την επαφή με τους συμμαθητές. Επιπρόσθετα, το μάθημα αυτού του είδους δεν είναι βαρετό και λειτουργεί ως κοινωνικοποιητικός μηχανισμός, ο οποίος διδάσκει στο παιδί πώς να λειτουργεί μέσα στην ομάδα του. Άρα, το ιδιαίτερο μάθημα στο επίπεδο αυτό μας στερεί ευκαιρίες μάθησης αλλά και κοινωνικοποίησης.

Στις μεγαλύτερες τάξεις και ηλικίες οι λόγοι για την επιλογή του ιδιαίτερου αλλάζουν. Συνήθως οι γονείς ανησυχούν για τον φόρτο εργασίας των μαθητών και θέλουν να εξοικονομήσουν χρόνο από τις μετακινήσεις τους αλλά και να έχουμε καλύτερο έλεγχο της δουλειάς που γίνεται. Είναι αλήθεια ότι στα επίπεδα των senior τάξεων (Α-D) ή στα επίπεδα Α1+-Β1 (με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για την Ξενόγλωσση Εκπαίδευση), οι μαθητές είναι πλέον πιο ώριμοι και φυσικό είναι να συγκεντρώνονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο και πάλι στο ιδιαίτερο, απουσιάζει η ενεργή χρήση της γλώσσας με ομιλητές ίδιου επιπέδου, η οποία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τη συνομιλία με τον εκπαιδευτικό. Επιπρόσθετα, η αίσθηση ότι το μάθημα είναι ‘’δικό μας και το κάνουμε ό,τι θέλουμε’’ μπορεί να δημιουργήσει εύκολες αναβολές, ελλιπή μελέτη αλλά και ακανόνιστη πρόοδο στα επίπεδα των τάξεων. Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι μαθητές ιδιαιτέρων μαθημάτων δε γράφουν συχνά quiz (ορθογραφία), ενώ η εξέταση μέσω διαγωνισμάτων επαφίεται στην πείρα αλλά και στην πειθώ και στον επαγγελματισμό του εκπαιδευτικού που έχει επιλεγεί. Το πιο σημαντικό όλων, είναι ότι ο μαθητής του ιδιαίτερου εύκολα αποκόβεται και χάνει την αίσθηση της ευγενούς άμιλλας. Δε συγκρίνει ποτέ το δικό του επίπεδο με το επίπεδο των συμμαθητών του και άρα δε συνειδητοποιεί αν προχωράει σωστά ή μένει πίσω.

Στο θέμα των εξετάσεων πιστοποίησης γλωσσομάθειας οι γονείς συνήθως επιμένουν περισσότερο για την ανώτερη αξία του ιδιαίτερου μαθήματος, ξεχνώντας ότι οι προφορικές εξετάσεις των πιο αξιόπιστων φορέων διεξάγονται σε ζευγάρια για εξεταστεί το κομμάτι της επικοινωνίας με ισότιμο ομιλητή της γλώσσας. Επιπρόσθετα, μέσα στο σωστά οργανωμένο χώρο των αδειοδοτημένων Κέντρων Ξένων Γλωσσών, υπάρχει συσσωρευμένη πείρα, διδασκαλία στρατηγικών για την αντιμετώπιση της κάθε άσκησης μέσα στην κάθε εξέταση, συστηματικές εξετάσεις προσομοίωσης και διαρκής ενημέρωση γονέων και μαθητών.

Μετά από την αποδελτίωση τόσων αρνητικών, ίσως να αναρωτιέστε αν προσπαθούμε να σας πείσουμε ότι τα ιδιαίτερα έχουν μόνο μειονεκτήματα και κανένα πλεονέκτημα. Φυσικά και υπάρχει θέση και ανάγκη για τα ιδιαίτερα μαθήματα και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Από μαθητές που χρειάζονται υποστήριξη με μαθησιακές δυσκολίες, ενισχυτική διδασκαλία λόγω κενών ή θέλουν περισσότερη ατομική προσοχή λόγω έλλειψης συγκέντρωσης, ως τους πρωταθλητές μας ή τους νέους καλλιτέχνες μας οι οποίοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα ενός τμήματος, το ιδιαίτερο μάθημα προσφέρει μία ευέλικτη λύση η οποία μπορεί να λειτουργήσει είτε ενισχυτικά παράλληλα με την τάξη ή και ως μόνο μέσω διδασκαλίας, εφόσον τηρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η σωστή επιλογή επαγγελματία εκπαιδευτικού, ο οποίος διαθέτει τόσο θεωρητική γνώση όσο και πρακτική εμπειρία. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να σεβόμαστε το ιδιαίτερο, να μην το αναβάλουμε και να απαιτούμε τακτική εξέταση και βαθμολογική ενημέρωση. Προσωπικά, βλέπω ότι μία τέτοια λύση θα μπορούσε να προέλθει μέσα από το χώρο των Κέντρων Ξένων Γλωσσών της περιοχής σας, τα περισσότερα από τα οποία είναι σε θέση να σας δώσουν λύσεις.

Το ιδιαίτερο μάθημα ήταν ένδειξη ανώτερης ποιότητας εκπαίδευσης στη δεκαετία του ‘50 και ως τη δεκαετία του ’80. Σήμερα, είναι διάσπαρτο το λυπηρό φαινόμενο των ιδιαίτερων από άτομα με φτωχή επαγγελματική εξειδίκευση, τα οποία βρίσκουν δουλειά μόνο εξαιτίας των χαμηλών τιμών που χρεώνουν. Ωστόσο, ότι είναι φτηνό συνήθως στο τέλος το πληρώνουμε πολύ ακριβά. Οπότε ναι στο ιδιαίτερο για τους σωστούς λόγους και κάτω από τις σωστές προϋποθέσεις. Όχι στο ιδιαίτερο χωρίς γνώση του ποιος διδάσκει τι στα παιδιά μας, απλά επειδή είναι φτηνό και ‘’βολεύει’’.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

‘’Χρονίσαμε παιδάκι μου! Άντε τέλειωνε με το διάβασμα!'' Η μελέτη ως βραχνάς της οικογένειας.